big Vief Drents

Natuurplaats Noordsche Veld is de tweede horecagelegenheid waar je zult stoppen en tevens ook hét informatiepunt voor het Noordsche Veld en de Nederlandse Landgeit.

 

Op het Noordsche Veld grazen er namelijk ook soms Nederlandse Landgeiten, om de heide in stand te houden. Met het onderhouden van deze kudde draagt Staatsbosbeheer bij aan het voortbestaan van dit zeldzame ras.

 

Het Noordsche Veld is een archeologisch interessant gebied en is dan ook aangemerkt als Archeologisch Monument. Er bevindt zich een groot complex raatakkers (prehistorische akkers, ook wel “celtic fields” genoemd) en een groot aantal grafheuvels. Een opvallende groep grafheuvels op het hoogste gedeelte van de rug staat bekend als de Negen Bergen.

 

De ronde heuveltjes op de heide zijn graven uit de Bronstijd (2000-1000 v.Chr.). Uit de IJzertijd (rond 500 v.Chr.) dateren de aarden walletjes die u hier kunt ontdekken. Het fietspad doorkruist er een paar. Ze begrenzen vierkante akkertjes van ongeveer gelijke grootte, “celtic fields”. In deze periode begonnen de bewoners op vaste plaatsen landbouw te bedrijven.

 

Er lopen ook Heidekoeien, een kruising tussen verschillende rassen, met als doel om de “Heisnikken” weer terug te brengen en een idee te geven hoe zo’n koe er uit heeft moeten zien.

 

 

 

Bij Natuurplaats Noordsche Veld heerst er een gezellige, ongedwongen sfeer. Je kunt bij er terecht voor een goede kop koffie of lunch, met een Drents tintje. Zo prijkt op de kaart de Drentse variant van de bekende Engelse High tea; de ‘Drenttea’ met verrassende producten uit Drenthe.

 

 

 

Noordsche Veld Heidekoe Drents Big Vief