big Vief Drents
Bitter en Zoet Drents Big Vief

Hotel Restaurant Bitter & Zoet in Veenhuizen is de eerste en laatste horecagelegenheid die je zult bezoeken tijdens de safari. Het is het startpunt, om de route en het infoblad op te halen, en eindpunt, om de dag af te sluiten met een hoofdgerecht in thema van de Big Vief.

De keuken van Bitter & Zoet werkt met duurzame, regionale, seizoensgebonden en biologische ingrediënten.

 

 

 

De Kolonie Veenhuizen was vroeger in hoge mate zelfvoorzienend. Iedere woning had een eigen moestuin, op het land werden de benodigdheden voor en door de verpleegden geteeld. De geneesheer-directeur had een kruidentuin met allerlei geneeskrachtige planten, tegenover het huis “Toewijding”, op de plek waar nu de parkeerplaats is van het hotel.

 

Vanuit het idee van zelfvoorzienend zijn en in lijn met hun duurzame bedrijfsvoering, hebben zij een eigen moestuin en boomgaard. In de boomgaard staan 14 fruitbomen met oude rassen appels, peren, pruimen, kweepeer, mispel en een walnotenboom.

De moestuin voorziet de keuken van verse groentes en kruiden en dient als leidraad en inspiratie voor het samenstellen van de menu’s.

Chef-kok Rik Dortmund zoekt hiervoor bijzondere rassen uit en kweekt de groentes op biologische wijze, zonder kunstmest en gifstoffen.

 

Rik is ook degene die gaat over de Hongaarse Wolvarkens die in Veenhuizen wroeten. Er stonden ook Bonte Bentheimers bij dit clubje, maar die zijn ergens anders naartoe verhuisd. De Wolvarkens zijn net zo zeldzaam!

 

De varkens lopen het hele jaar buiten. Ze worden ingezet voor landschapsbeheer. Met hun gewroet helpen ze zaden om te ontkiemen, bestrijden ze onkruid, en maken ze na de oogst de grond schoon voor het gewassen. Met hun meest favoriete bezigheid (wroeten) zorgen ze dus voor meer biodiversiteit en natuurlijke groei van planten. Ze worden bijgevoerd met graan uit de regio, groenafval van het hotel en krijgen wei van een biologische melkveehouderij en kaasmakerij uit de buurt. Biggen blijven minstens twee maanden bij hun moeder. Als het heel gezellig is, blijven ze soms wel drieënhalve maand.

Bitter en Zoet Wolvarken Drents Big Vief